Schoenendoosactie 2022

De kinderen van de jeugdclubs De Aanloop en de Brug gaan op vrijdag 11 november zo veel mogelijk schoenendozen vullen! Wilt u bijdragen? De lijst me spullen staat hieronder in de flyer, ook lege schoenendozen zijn welkom!

De spullen kunt u inleveren op zondag 6 november in De Hofpoort

De diaconie draagt bij in de transportkosten

Open onderstaande flyer voor meer informatie.

Al veel jaren zamelen we in het najaar schoenendozen in, die voor kinderen gevuld zijn, om ze in december naar Polen te brengen. Omdat daar ondanks de vooruitgang nog veel armoede heerste. Dit jaar is de situatie ingrijpend veranderd. Ook Polen kampt met forse prijsstijgingen, waardoor de armoede weer toeneemt. En dan de vele vluchtelingen uit Oekraïne, die in Polen veiligheid hebben gezocht. Rond een miljoen kinderen die al meer dan een half jaar ver van eigen huis en omgeving leven, vaak in moeilijke omstandigheden. Graag willen we dit jaar niet alleen Poolse kinderen verrassen met moois, nuttigs en lekkers in een versierde schoenendoos, maar nu met name ook Oekraïense kinderen, die ver van huis zijn en vaak gescheiden van hun vaders die Oekraïne moeten verdedigen.

In de achterliggende jaren is het aantal schoenendozen gestegen van rond honderd tot bijna 900. Diverse scholen en steeds meer kerkelijke gemeenten doen aan de actie mee. We zijn er blij mee, dat we voor steeds meer kinderen in Polen iets kunnen betekenen, doordat ze voor kerst een doos met praktische, leuke en lekkere dingen ontvangen.

Veel Poolse protestantse gemeenten spannen zich in voor hulp aan armen in hun omgeving en verbinden deze ondersteuning met verspreiding van het evangelie. Van de pastor van een van de gemeenten die de dozen verspreiden, kregen we de reactie: „Opnieuw bedankt voor het brengen van de schoenendozen. Ze helpen ons echt om een beetje licht te brengen in donkere situaties en om de deur te openen om met onze Poolse medeburgers te praten over het evangelie.” Veel van deze gemeenten zijn nu ook betrokken bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De dozen die we in en rond Barendrecht inzamelen, worden door Barendrechters rechtstreeks naar

Polen gebracht, naar protestantse gemeenten onder andere in de steden Hrubieszów, Inowrocław, Łódz, Piotrków Trybunalski, Radlin, Szczecin, Siedlce, Toruń en Żnin. Het zijn plaatsen die in allerlei delen van Polen liggen. Met hulp van de Poolse sociale dienst worden in deze steden kinderen geselecteerd, die uitgenodigd worden voor een bijeenkomst waarin schoenendozen worden uitgedeeld. En dit jaar zullen dus vooral ook Oekraïense kinderen in beeld zijn.

Ontroerend is het altijd weer, te zien hoe blij de kinderen en jongeren zijn, als ze een doos krijgen, zoals de onderstaande foto toont. Daarom is ons devies: Vul een doos voor een Pools of Oekraïens kind.